Subscribe:

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

iPhone 5, το πρώτο παγκόσμιο Apple κινητό

Το iPhone 5 θα είναι το πρώτο κινητό της Apple με την δυνατότητα να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα δίκτυα του πλανήτη που υποστηρίζουν GSM και CDMA τεχνολογίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ίδιο hardware θα μπορεί να πουληθεί σε όλες τις χώρες, χωρίς καθυστέρηση και αλλαγές στο hardware. Η Apple φυσικά μπορεί να παραμετροποιήσει την συμπεριφορά του iPhone 5 μέσα από το iOS και να ενσωματώσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για αυτό, ίσως χρησιμοποιήσει και την SIM κάρτα που μήνες τώρα ακούγεται ότι θα έχουν τα νέα iPhones. Μια κάρτα SIM που θα έρχεται μαζί με το iPhone 5 και θα επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις και τα δίκτυα που θα επιλέξει η Apple.

Η ιδέα ενός παγκόσμιου κινητού δεν είναι νέα, ούτε πρωτοποριακή. Υπάρχουν σήμερα τηλέφωνα που μπορούν να εξυπηρετήσουν GSM (όλη την Ευρώπη και μέρος της Αμερικής) και CDMA (υπόλοιπο της Αμερικής) δίκτυα. Η Ασία χρησιμοποιεί και τα δύο, οπότε το νέο iPhone θα μπορεί να εξυπηρετήσει και αυτή την αγορά. Το ερώτημα είναι ποια λύση θα επιλέξει η Apple σε επίπεδο hardware και τι ενέργεια θα καταναλώνει το chipset. Φημολογείται ότι Qualcomm Gobi MDM6600 θα είναι η λύση που θα επιλέξει η Apple για να διαχειριστεί την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, chip που χρησιμοποιείται ήδη στο Verizon iPhone 4.

Η πλατφόρμα του Gobi έχει παρουσιαστεί ένα χρόνο πριν, διάστημα ιδανικό για να γίνει δουλειά από τις εταιρείες και να χρησιμοποιηθεί στα smartphones. Σύμφωνα με την Qualcomm η σειρά του chip υποστηρίζει τα εξής χαρακτηριστικά: “CDMA2000 1xEV-DO Rev. A and Rev. B, HSPA+, dual-carrier HSPA+ and LTE with integrated backwards compatibility to HSPA and EV-DO”. Με λίγα λόγια η Apple είναι καλυμμένη όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον, αν επιλέξει να χρησιμοποιήσει και LTE στο iPhone 5.

Αν αναρωτιέστε γιατί η Apple να θέλει να παρουσιάσει το iPhone 5 ως το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο iPhone, η απάντηση είναι απλή. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει το περιθώριο κέρδους και θα ελέγχει ακόμα καλύτερα το οικοσύστημα της πλατφόρμας που εκπροσωπεί το iPhone. Το iTunes είναι σταθερά στο σύστημα, το iOS είναι επίσης άλλη μια σταθερά και το iPhone πρόκειται να γίνει. Με μεγαλύτερο έλεγχο σε κάθε σημείο του οικοσυστήματος η Apple θα απλοποιήσει διαδικασίες και πιθανότατα θα κάνει ευκολότερη την ζωή των developers ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα κέρδη από επιπλέον πωλήσεις hardware και επιπλέον πωλήσεις apps.

Το design του iPhone 5 θα παραμείνει το ίδιο, ο A5 επεξεργαστής έχει ήδη κατασκευαστεί για το iPad 2 και το κομμάτι του radio (MDM6600) με δυνατότητα επικοινωνίας σε δίκτυα GSM / CMDA έχει δοκιμαστεί ήδη στο Verizon iPhone 4. Το μόνο που απομένει είναι η Apple να ενώσει όλα τα κομμάτια μαζί με το iOS 5.0 και κάποιο είδος επιπλέον ελέγχου (για την Apple μιλάμε) όπως μια μόνιμη microSIM κάρτα. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το τμήμα πωλήσεων και φυσικά η προμηθευτές των chips.

Via:pestaola.gr