Subscribe:

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η AMD βρίσκεται στην «καρδία» υπερυπολογιστών






 Η AMD βρίσκεται στην «καρδία» υπερυπολογιστών
 
Οι πιο πρόσφατοι υπερυπολογιστές, φέρουν την υπογραφή της AMD! Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα τελευταία συστήματα supercomputers, που προορίζονται για ακαδημαϊκού επιπέδου επιστημονικές έρευνες, λειτουργούν με τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της AMD. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται οι επερχόμενοι 16-πύρινοι επεξεργαστές με την κωδική ονομασία «Interlagos», οι AMD Fusion Accelerated Processing Unit (APU) καθώς και η σειρά επεξεργαστών AMD Opteron 6100.
«Το HPC (High Performance Computing) δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα περιβάλλοντα, ενώ απαιτεί τη χρήση νέων τεχνολογιών που να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των πελατών. Είτε πρόκειται για τους επερχόμενους επεξεργαστές “Interlagos” ή τους ενεργειακά αποδοτικούς APUs, η μοναδική x86 αρχιτεκτονική και τα παγκόσμιας κλάσης γραφικά (graphics IP) της AMD μας τοποθετούν στην καρδιά μερικών από τα πιο γρήγορα συστήματα supercomputers, καθώς προχωρούμε πολύ πέραν των petaflop προς τα exaflop», δήλωσε ο Paul Struhsaker, ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της AMD.
Σε αυτό το επίπεδο, η AMD έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: η εταιρεία Cray Inc (Nasdaq: CRAY), το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (HECTOR), το Oak Ridge National Laboratory (ORNL), το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (HLRS) και το Εθνικό Κέντρο Supercomputing της Ελβετίας (CSCS).
Η εταιρεία ORNL αναβαθμίζει το σύστημα «Jaguar» για το supercomputer Cray XK6 με το διακριτικό όνομα «Titan». Βασισμένος στον επεξεργαστή «Interlagos», ο «Τιτάνας» θα έχει μέγιστη απόδοση μεταξύ 10 και 20 petaflops (τετράκις εκατομμύρια μαθηματικούς υπολογισμούς το δευτερόλεπτο), υψηλής ισχύος υπολογιστική απόδοση!
«Η ORNL θα χρησιμοποιήσει περισσότερους από 25.000 επεξεργαστές “Interlagos” της AMD κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς αναβαθμίζουμε τον Jaguar στο νέο σύστημα “Titan”. Οι χρήστες μας είναι ενθουσιασμένοι με την αύξηση των επιδόσεων σε σχέση με τους επεξεργαστές της προηγούμενης γενιάς και οι χορηγοί μας επίσης με την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιφέρει το “Titan”, ένα από τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά εργαλεία έρευνας στον κόσμο», δήλωσε ο Buddy Bland, Project Director της ORNL’s Leadership Computing Facility.
Παράλληλα, η Cray αξιοποίησε την εξαιρετική επεκτασιμότητα και απόδοση των επεξεργαστών «Interlagos» της AMD και τη νέα «Bulldozer» αρχιτεκτονική (x86) για τη δημιουργία HPC συστημάτων για κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως:
-το NAMEM που βρίσκεται στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας και ειδικεύεται στην πρόγνωση του καιρού για λειτουργικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
-το CSCS που βρίσκεται στο Manno της Ελβετίας, αποτελώντας το Εθνικό HPC Κέντρο της Ελβετίας.
-το HECToR που λειτουργεί για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Μηχανικών και Φυσικών Ερευνών. Το Hector αποτελεί την εθνική υπηρεσία HPC του Ηνωμένου Βασιλείου και εξυπηρετεί μια ευρεία επιστημονική κοινότητα χρηστών σε όλη την Ευρώπη.
-το HLRS: το Κέντρο High Performance Computing του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης προσφέρει υψηλού επιπέδου Partnership for Advanced Computing στην Ευρώπη (PRACE) για τους επιστήμονες ερευνητές και μηχανικούς σε όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση σε CFD και άλλες ειδικότητες μηχανικών.
«Κατά το σχεδιασμό ενός supercomputer, αξιολογούμε προσεκτικά τον καλύτερο συνδυασμό απόδοσης και αποτελεσματικότητας για τους πελάτες μας. Οι επεξεργαστές “Interlagos” της AMD προσφέρουν απίστευτη απόδοση για υψηλά επίπεδα παράλληλου προγραμματισμού και το ενδιαφέρον των πελατών συνεχίζει να αυξάνεται για τους Cray XE6 και Cray XK6 supercomputers που διαθέτουν τους πρώτους παγκοσμίως 16-πύρινους x86 επεξεργαστές και την ισχυρή αρχιτεκτονική Flex FP της AMD», δήλωσε ο Barry Bolding, Vice President, Product Division της Cray.
Επιπλέον, η εταιρεία Penguin Computing έχει εγκαταστήσει με επιτυχία το πρώτο στον κόσμο HPC cluster που λειτουργεί με τους AMD APUs στο Sandia National Labs στο Albuquerque του Ν. Μεξικό. Σχεδιασμένος με τη φιλοσοφία για εξοικονόμηση ενέργειας, ο AMD Α8-3850 (APU-based Altus 2A00) θα υποστηρίξει την εξερεύνηση των προηγμένων μοντέλων προγραμματισμού και έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα βασικό εξάρτημα των μελλοντικών συστημάτων exascale.
Η βραβευμένη σειρά επεξεργαστών AMD Opteron 6100 θα τροφοδοτούν νέα συστήματα που κατασκευάζονται στο Los Alamos National Laboratory (LANL) στο Σάντα Φε του Ν. Μεξικό και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Τα εν λόγω συστήματα αναπτύσσονται για επιστημονική χρήση και θα περιλαμβάνουν περισσότερους από 38.000 επεξεργαστές AMD Opteron των 353 Tflops. Το Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο θα διαθέσει το υψηλής απόδοσης υπολογιστικό σύστημα SGI Altix ICE 8400 για εξειδικευμένη, επιστημονική, αστρονομική έρευνα στη Βραζιλία, διαθέτοντας πάνω από 1.500 επεξεργαστές AMD Opteron σε ένα και μόνο rack.

Via:troktiko.eu