Subscribe:

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Διέρρευσαν στοιχεία για τους επεξεργαστές Intel Haswell των 22nm

Η Intel αναμένεται σε μερικές μέρες να παρουσιάσει την σειρά επεξεργαστών LGA2011 με την ονομασία Core i7-3000(Sandy Bridge-E). Αναμένουμε ωστόσο και τους Ivy Bridge και αργότερα τους Haswell.
Εξαιτίας μίας διαρροής μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από την σειρά των επεξεργαστών με την κωδική ονομασία Haswell που θα διαδεχτεί τους Ivy Bridge, και οι οποίοι νωρίτερα θα διαδεχτούν τους σημερινούς LGA1155 Sandy Bridge σε τέσσερις περίπου μήνες.
Οι επεξεργαστές Haswell θα κατασκευάζονται σε κλίμακα ολοκλήρωσης 22nm και θα αποτελούν μέρος της πλατφόρμας με την κωδική ονομασία Shark Bay.Οι επεξεργαστές Haswell θα απαιτούν νέες βάσεις και έτσι αναμένεται στην αγορά mobile να εμφανιστεί το socket G3 (με 947 ακροδέκτες) ενώ στην desktop αγορά το socket H3 (LGA1150).
Οι Haswell θα κάνουν χρήση των τεχνολογιών HyperThreading και Turbo Boost, θα ενσωματώνουν ελεγκτή μνήμης DDR3 (L) με υποστήριξη έως και σε αρθρώματα μνήμης των 1600MHz, θα υποστηρίζουν το πρότυπο PCI Express 3.0 ενώ θα ενσωματώνουν ισχυρό DirectX 11 συμβατό κύκλωμα γραφικών, το οποίο θα μπορεί να οδηγεί έως και τρεις οθόνες.
Φυσικά θα υποστηρίζεται το σετ εντολών AVX 2.0, την Last Level Cache (LLC) θα μοιράζονται τόσο οι πυρήνες x86-64 όσο και το υποσύστημα γραφικών ενώ επιπλέον θα φέρουν αρκετά χαρακτηριστικά overclocking και διαχείρισης της ενέργειας κ.α.
Οι επεξεργαστές Haswell θα φέρουν δύο ή τέσσερις πυρήνες και το TDP τους θα κυμαίνεται μεταξύ 65W και 95W ενώ στην οικογένεια των mobile chips του είδους θα δούμε επίσης διπύρηνους και τετραπύρηνους επεξεργαστές με TDP στα 37W,47W και 57W.
Οι επεξεργαστές Haswell για ultrabooks αναμένεται να επιδεικνύουν TDP που δεν θα ξεπερνάει τα 15W και θα έχει δύο πυρήνες x86-64. Οι νέοι επεξεργαστές της Intel που θα διαδεχτούν τους Ivy Bridge, δεν αναμένεται να εισέλθουν σε φάση για μαζική παραγωγή πρίν το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Via:ghz.gr