Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Apple A5X vs NVIDIA Tegra 3


The new iPad A5X
Στην παρουσίαση του νέου iPad η Apple ανακοίνωσε τον επεξεργαστή A5X, ο οποίος θα αναλάμβανε να υποστηρίξει την Retina οθόνη της συσκευής με δύο πυρήνες όσον αφορά την CPU και τέσσερις πυρήνες όσον αφορά την GPU.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα διάγραμμα στο οποίο η Apple ισχυριζόταν ότι ο A5X ήταν τέσσερις φορές καλύτερος σε σχέση με τον Tegra 3 της NVIDIA, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των ανθρώπων της εταιρείας αφού δεν υπήρχαν ουσιαστικά απτές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Apple.
Τώρα, όμως, που το iPad βρίσκεται στην αγορά ήρθε η ώρα για την πραγματοποίηση των καθιερωμένων benchmarks. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε μια συγκριτική παρουσίαση του iPad με τον A5X και του ASUS Transformer Prime που φοράει τον Tegra 3 με επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων και γραφικά 12 πυρήνων (!). Αληθεύουν, λοιπόν, οι ισχυρισμοί της Apple;
Όχι, ακριβώς, μιας και η διαφορά δεν είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη όπως ισχυρίζεται η Apple αλλά σίγουρα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι δεν πρόκειται για ένα εντελώς επιστημονικό πείραμα και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες. Θα μάθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορές των δύο επεξεργαστών στο αναλυτικό review του Anandtech, ως συνήθως, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.To Laptop Mag συνέχισε τις συγκριτικές δοκιμές μεταξύ των δύο αυτών συσκευών για να εξακριβώσει κατά πόσο οι ισχυρισμοί της Apple για υπερίσχυση του A5X έναντι του Tegra 3 ισχύουν. Γενικά, από τα τεστ προκύπτει ότι παρόλο που το iPad προσφέρει καλύτερη απεικόνιση 3D γραφικών το Transformer Prime είναι πιο γρήγορο.
Για παράδειγμα, στο τεστ GLBenchmark 2.1, το rendering των frames per second ήταν υπέρ του A5X σχεδόν με διπλάσια απόδοση από το Tegra 3 και στο τεστ Egypt το αντίστοιχο rendering των texels (texture pixels) ήταν τέσσερις φορές περισσότερο. Ωστόσο, όσον αφορά το integer και floating point performance καθώς και την απόδοση μνήμης (που περιλαμβάνει motherboard και chipset) το Tegra 3 υπερίσχυσε. Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο υπερίσχυσε ο Α5Χ ήταν η ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα γράφονται ή διαβάζονται από την μνήμη.
Via:iphonehellas.gr