Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Η παρουσίαση των νέων Google Maps αποδεικνύει ότι η Google φοβάται την Apple [Άποψη]


Πριν από μερικές ημέρες η Google παρουσίασε το νέο Google Maps μέσα από μία εκδήλωση η οποία επιβεβαίωσε τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η εταιρεία μετά τα πρόσφατα leaks που επιβεβαιώνουν ότι η Apple παρατάει το Google Maps στο iOS 6.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.
Εδώ και μήνες φημολογείται η πρόθεση της Apple να αλλάξει το Google Maps που χρησιμοποιείται στο iOS  με μία δική της εφαρμογή χαρτών.
Οι ενδείξεις ξεκίνησαν με την εξαγορά των εταιρειών χαρτογράφησης Poly9 και Placebase, συνεχίστηκαν με την αγγελία πρόσληψης ενός “iOS QA Location Engineer” και την κατοχύρωση πατεντών επαυξημένης πραγματικότητας στον εντοπισμό και την πλοήγηση προς διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και τελικά ολοκληρώθηκαν με την εξαγορά της C3 Technologies τον Αύγουστο του 2011.
Poly9  C3 technologies Placebase
Οι ενδείξεις ήταν πολλές και έδειχναν ξεκάθαρα ότι η Apple εργάζεται εδώ και χρόνια επάνω σε ένα δικό της σύστημα χαρτογράφησης με σκοπό να αντικαταστήσει το Google Maps, δεδομένου ότι οι σχέσεις των 2 εταιρειών έχουν έρθει σε ρήξη από την εποχή που η Google “αντέγραψε το iOS για να δημιουργήσει το Android“. Ήδη από πρόσφατη κυκλοφορία του iPhoto για το iOS είδαμε τα πρώτα δείγματα μετάβασης καθώς έπαψαν να χρησιμοποιούνται οι χάρτες της Google και την θέση τους πήραν οι χάρτες της OpenStreetMap.
Τα πρόσφατα leaks από το BGR και στη συνέχεια από το 9to5mac σχετικά με την νέα εφαρμογή 3D χαρτών που θα δούμε στο iOS 6 φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα και επιβεβαίωσαν στους ανθρώπους της Google ότι το τέλος της συνεργασίας είναι αναπόφευκτο και μάλιστα θα επέλθει πολύ σύντομα.
iOS 6 Maps
Προφανώς πολύ συντομότερα απ’ ότι η Google ήθελε να πιστεύει.
Μόλις 4 ημέρες μετά τα leaks της νέας 3D εφαρμογής χαρτών στο επερχόμενο iOS  έρχεται η ανακοίνωση έκπληξη από την Google σχετικά με την παρουσίαση των νέων Google Maps.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η ημερομηνία διεξαγωγής της παρουσίασης. 6 Ιουνίου, δηλαδή 5 ημέρες πριν την έναρξη της φετινής WWDC όπου και αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα πρόταση της Apple και να ανακοινωθεί η αντικατάσταση των Google Maps.
Δεδομένου ότι λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουνίου, ξεκινάει το Google I/O το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο της Google (κάτι αντίστοιχο με το WWDC της Apple), η πρόσκληση για παρουσίαση των νέων Google Maps σε μία αυτόνομη απρογραμμάτιστη παρουσίαση “φωνάζει” πανικό.
New Google Maps
Η ίδια η παρουσίαση ολοκλήρωσε την εικόνα προχειρότητας καθώς παρουσιάστηκαν υπηρεσίες που ΔΕΝ υπάρχουν αλλά ΘΑ είναι διαθέσιμες ΚΑΠΟΤΕ χωρίς σαφή χρονικά περιθώρια κυκλοφορίας.
Το γεγονός ότι το νέο Google Earth παρουσιάστηκε σε iPad και όχι σε κάποιο Android tablet αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο που δεν μπορεί κανείς να αφήσει ασχολίαστο. Η Google η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει το Ice Cream Sandwich στα Android tablets χρησιμοποιεί το ανταγωνιστικό tablet που σαρώνει στην κατηγορία του.

Είναι προφανές πως η Google βιάστηκε να ανακοινώσει τα νέα Google Maps απλά και μόνο για να προλάβει την ανακοίνωση της Apple. Προσπάθησε να μετριάσει το αρνητικό αντίκτυπο από την επικείμενη ρήξη συνεργασίας με την Apple, στο κομμάτι των χαρτών, ανακοινώνοντας πρώτη την δική της 3D πρόταση.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το τι ετοιμάζει η Apple. Πως θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία χαρτογράφησης και τι δυνατότητες θα παρέχει. Αν θα ενσωματώνει το Siri και αν θα συνεργάζεται σε επίπεδο λειτουργικού με τις υπόλοιπες εφαρμογές προσφέροντας μία ενοποιημένη εμπειρία χρήσης. Όλα είναι εικασίες προς το παρόν. Όταν όμως  η μεγαλύτερη – με τεράστια διαφορά – εταιρεία στο χώρο της χαρτογράφησης ενεργεί τόσο βεβιασμένα, μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Φόβος για αυτό που έρχεται… φόβος για αυτά που πρόκειται να χάσει.

Via:iphonehellas.gr