Subscribe:

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

iOS 4.2.1 και οι επιπτώσεις του στην απόκριση των iDevices 2

Άφού είδαμε τις ευχάριστες επιπτώσεις του iOS 4.2.1 στο iPad σήμερα θα δούμε αν το τελευταίο update του iOS παρουσιάζει τα ίδια θετικά συναισθήματα στους κατόχους των υπολοίπων iDevices. To gigaom διενήργησε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ επιδόσεων (benchmarking tests) για το τελευταίο iOS τόσο στο iPhone 3G όσο και στο iPhone 4, τα αποτελέσματα της οποίας σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

iPhone 3G

Εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν: GeekBench 2 (0,79€), Gauge Mathematical Tool (1,59€), BenchTest (0,79€), SunSpider (δωρεάν) και V8 (δωρεάν). Ο σκοπός ήταν να μετρηθούν οι επιδόσεις των iOS 3.1.3, iOS 4.0.2, iOS 4.1 και iOS 4.2.1 στο iPhone 3G.

Αποτελέσματα για το iPhone 3G με iOS 4.2.1

Όπως παρατηρούμε από τον παραπάνω πίνακα αποτελεσμάτων, ελάχιστα είναι τα σημεία όπου το iOS 4.2.1 βαθμολείται υψηλότερα από τις προηγούμενες εκδόσεις λογισμικού (JavaScript και Drawing into view).  Οι επιδόσεις στη διαχείριση της μνήμης αλλά και η εκτέλεση του “Gague’s Prime Number” είναι απελπιστικές. Οι τιμές αυτές επηρεάζουν πρωτίστως εφαρμογές που χρησιμοποιούν προηγμένες υπολογιστικές λειτουργίες όπως π.χ το Documents to Go.
Παρ’όλα αυτά, η χρήση των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών του iPhone 3G έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Χρησιμοποιώντας τα Notes, Safari, Calendar και Contacts το gigaom παρατήρησε εμφανή βελτίωση στην ταχύτητα κύλισης και σε άλλες λειτουργίες όπως π.χ στην εισαγωγή δεδομένων.

iPhone 4

Τα αντικρουόμενα αποτελέσματα των τεστ στο iPhone 3G (benchmarking tests  vs αποτελέσματα χρήσης) οδήγησαν το gigaom στο επόμενο βήμα. Το iPhone 4 πήρε σειρά με σκοπό να δοκιμαστεί στα ίδια τεστ ώστε να επιβεβαιώσει ή όχι τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετρήσεων.
Από τη στιγμή που τόσο τα αποτελέσματα του “GeekBench Stdlib Allocate” όσο και τα αποτελέσματα του “Gague Prime Number” παρουσιάζουν τα ίδια απογοητευτικά νούμερα στο iPhone 4 όπως και στο iPhone 3G, το gigaom συμπεραίνει ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις πιθανώς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο iOS 4.2.1, και δεν παρουσιάζουν απαραίτητα τις πραγματικές επιδόσεις των συσκευών.

Συμπεράσματα

Εώς ότου ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των εφαρμογών που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα των benchmarking tests, ωστόσο σαν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι οι κάτοχοι iPhone  που χρησιμοποιούν την συσκευή όπως αυτή έρχεται από το κουτί, χωρίς να την αξιοποιούν πλήρως με τις διαθέσιμες εφαρμογές του App store δεν έχουν κανένα λόγο να μην αναβαθμίσουν στο iOS 4.2.1 καθώς οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής παρουσιάζονται βελτιωμένες όσον αφορά την ταχύτητα απόκρισης. Για όλους τους υπόλοιπους, προτείνεται να περιμένετε λίγο ακόμα εώς ότου έχουμε περισσότερες μετρήσεις…