Subscribe:

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Symantec MessageLab Intelligence (Μάιος 2011)

Η Symantec ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έκθεσης MessageLabs Intelligence για τον Μάιο 2011. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά οι spammers δημιούργησαν τις δικές τους ψευδείς URL-shortening υπηρεσίες για να πραγματοποιούν URL redirection. Αυτή η νέα δραστηριότητα spamming συνεισφέρει στην αύξηση του spam τον συγκεκριμένο μήνα κατά 2.9%. Symantec new logo
Σημαντικά στοιχεία της έκθεσης:
Μηνύματα Spam: Τον Μάιο 2011, ο παγκόσμιος δείκτης μηνυμάτων spam στην διακίνηση email από νέες και προηγουμένως άγνωστες πηγές κακόβουλου κώδικα αυξήθηκε 2,9% σε σχέση με τον Απρίλιο 2011 στο 75.8% (1 στα 1.32 emails).
Ιοί: Ο παγκόσμιος δείκτης των ιών που δημιουργούνται μέσω email στην διακίνηση των email από νέες και προηγουμένως άγνωστες πηγές κακόβουλου κώδικα ήταν 1 στα 222.3 emails (0.450 %) τον Μάιο, μια αύξηση σε ποσοστό 0,143% από τον Απρίλιο.
Απειλές Endpoint: Το κακόβουλο λογισμικό που αποτρέπεται πιο συχνά και το οποίο στοχεύει τις συσκευές endpoint κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ήταν ο ιός W32.Ramnit!html. Ο ιός αυτός εξαπλώνεται μέσω removable drives μολύνοντας εκτελέσιμα αρχεία .
Phishing: Τον Μάιο, η δραστηριότητα phishing ήταν 1 στα 286.7 emails (0, 349%), μια αύξηση σε ποσοστό 0,06% από τον Απρίλιο.
Web security: Η ανάλυση της δραστηριότητας web security έδειξε ότι κατά μέσο όρο 3.142 websites καθημερινά «φιλοξενούσαν» κακόβουλο λογισμικό και άλλα πιθανώς ανεπιθύμητα προγράμματα συμπεριλαμβανομένων και spyware, αλλά και adware, μια αύξηση 30,4% από τον Απρίλιο 2011. Επίσης, ποσοστό 24,6% των κακόβουλων domains που είχαν αποτραπεί ήταν νέα τον Μάιο, μια αύξηση 2,1% από τον Απρίλιο.
Γεωγραφικές Τάσεις:
- Η Ρωσία ήταν η χώρα με τα περισσότερα spam τον Μάιο με ποσοστό 82,2 %.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 75,4 % των email ήταν spam.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το υψηλότερο ποσοστό κακόβουλων emails το Μάιο, καθώς ένα στα 91,7 emails δεσμεύτηκε ως κακόβουλο τον Μάιο.
Η έκθεση MessageLabs Intelligence της Symantec θεωρείται αξιόπιστη πηγή δεδομένων και ανάλυσης των θεμάτων ασφάλειας των μηνυμάτων, των τάσεων και των στατιστικών. Η έκθεση παρέχει μία ποικιλία πληροφοριών για τις παγκόσμιες απειλές ασφάλειας που βασίζονται σε live data feeds από τα συστήματα που σκανάρουν δισεκατομμύρια μηνυμάτων κάθε εβδομάδα.

Via:techblog.gr