Subscribe:

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Triple Boot guide – Πως να έχω OSX, Windows & Linux στο Mac μου ταυτόχρονα

Πριν από λίγο καιρό, είχαμε σαν θέμα την δημιουργία Bootcamp partition, όπου στην ουσία μετατρέπουμε το μηχάνημα μας σε Dual Boot σύστημα, δηλαδή σε ένα σύστημα με 2 λειτουργικά ταυτόχρονα.
Κάποιοι πιο απαιτητικοί χρήστες, ζήτησαν να δούμε, πως μπορούμε να έχουμε περισσότερα λειτουργικά συστήματα, διότι, εντάξει με το Bootcamp καλύπτουμε την ανάγκη μας για Windows, τι γίνεται όμως με τις Linux διανομές;

Βήμα 1:
Θα εγκαταστήσουμε ένα νέο BootLoader menu, με το όνομα rEFIt. Είναι δωρεάν και θα το κατεβάσετε από εδώ. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι φυσικά να το εγκαταστήσετε. Τίποτα το ιδιαίτερο εδώ.
Βήμα 2:
θα δημιουργήσουμε μέσω του Disk Utility (Βοήθημα Δίσκων) τα partitions για τα νέα λειτουργικά συστήματα, για να αποφύγουμε πονοκεφάλους αργότερα…. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι μέσα από το Applications–>Utilities–>Disk Utilities να δημιουργήσουμε 3 νέα partitions, όπως βλέπουμε και στην εικόνα.
  1. Windows
  2. Ubuntu
  3. Swap (το χρειαζόμαστε για το Ubuntu)
Βήμα 3:
Θα ξεκινήσουμε πρώτα με την εγκατάσταση του Windows. Εισάγουμε το δισκάκι (ή USB) του Windows και κάνουμε επανεκκίνηση των Mac. Με την έναρξη του υπολογιστή θα δούμε απευθείας* το νέο Boot menu που εγκαταστήσαμε πιο πριν (rEFIt). Σε αυτό θα επιλέξουμε το δίσκακι του Windows για να  ξεκινήσει η εγκατάσταση. Το μόνο που έχουμε να προσέξουμε εδώ είναι, όταν ζητηθεί δίσκος εγκατάτασης, να δηλώσουμε το partition Windows που δημιουργήσαμε πριν. Για περισσότερα σχετικά με την εγκατάσταση, μπορείτε να δείτε και εδώ.
*Το rEFIt boot menu, εκκινεί αυτόματα, χωρίς να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο. Αυτόματα, μετά από 20 δευτ. θα μπει στο OSX

Βήμα 4:
Μόλις τελειώσουμε με το Windows, αρχίζει το πιο tricky part, η εγκατάσταση του Ubuntu. Εισάγουμε λοιπόν το δισκάκι με το Ubuntu και κάνουμε και πάλι επανεκκίνηση του μηχανήματος. Αυτή τη φορά θα επιλέξουμε την επιλογή με το δισκάκι Ubuntu.

Βήμα 5:
Προχωρώντας η εγκατάσταση, θα φτάσει στο σημείο που θα μας ζητάει να καθορίσουμε σε ποιο δίσκο να εγκατασταθεί το λειτουργικό. Επιλέγουμε Manual.

Βήμα 6:
Στους διαθέσιμους δίσκους, αν ακολουθήσαμε τα προηγούμενα βήματα κατα γράμμα, θα πρέπει να δούμε τους 2 που μας ενδιαφέρουν: Ubuntu και Swap.

Θέτουμε σαν επιλογές στον Ubuntu, να χρησιμοποιηθεί σαν EXT4 και να έχει Mount Point το Root “/”.




Επίσης, θέτουμε στον Swap να χρησιμοποιηθεί σαν Swap Area και συνεχίζουμε την εγκατάσταση.

Βήμα 7:
Όταν η εγκατάσταση θα φτάνει στο τέλος της, θα ζητηθεί να εγκαταστήσουμε Boot Loader. Προσοχή, θα πρέπει να τον εγκαταστήσουμε στον δίσκο που δηλώσαμε και το Ubuntu. Λογικά θα φανεί κάπως έτσι sda2 ή sda4 κ.α. Όπως και να έχει, θα έχει τον χαρακτηρισμό EXT4 που δηλώσαμε σε προηγούμενο βήμα.
Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, και όλα πήγαν κατ’ευχήν, θα έχουμε ένα TripleBoot σύστημα. Με την εκκίνηση του, θα επιλέγουμε σε ποιο σύστημα θα θέλουμε να μπούμε.
Καλή τύχη :-)
Via:www.macedonas.gr