Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Η ARM φιλοδοξεί με την αρχιτεκτονική ARMv8 (64-bit) να ανταγωνιστεί τις Intel και AMD στις αγορές desktop και server!

Μοίαζει απίστευτο, και πολύ... καλό για να είναι αληθινό, αλλά σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας ARM, είναι ξεκάθαρο πως με την νέα αρχιτεκτονική 64-bit, θα ανταγωνιστεί τις Intel και AMD στην αγορά high-end desktop!
Φαίνεται λοιπόν ότι η γνωστή εταιρεία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην high-end desktop και server αγορά και να αντιπαραθέσει τα προϊόντα της απέναντι σε μεγαθήρια του χώρου όπως είναι η Intel και η AMD. Αν και για καιρό η ARM υποστήριζε πως δεν υπήρχε λόγος για να επεκτείνει την αρχιτεκτονική στα 64-bit, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η ARM ανακοίνωσε την νέα αρχιτεκτονική ARMv8, η πρώτη της εταιρείας που ενσωματώνει 64-bit σετ εντολών!
Τα πρώτα chip της εταιρείας που θα κατασκευάζονται με βάση την αρχιτεκτονική ARMv8, θα υποστηρίζουν τόσο 32-bit όσο και 64-bit περιβάλλοντα και εφαρμογές (θα λειτουργούν σε κατάσταση 32-bit και σε κατάσταση 64-bit), περίπου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σημερινοί x86-64 επεξεργαστές, ώστε να είναι ευκολότερη και ομαλότερη η μετάβαση από τα 32-bit στα 64-bit. Το 32-bit mode λειτουργίας των νέων chip της ARM ονομάζεται AArch32 ενώ το 64-bit mode ονομάζεται AArch64. Οι νέες CPUs της εταιρείας θα διατηρήσουν βεβαίως ορισμένα από τα σπουδαία δομικά στοιχεία του υπάρχοντος σετ εντολών της αρχιτεκτονικής ARMv7 (όπως τα TrustZone, Virtualization,NEON advanced SIMD κ.α) είτε με την μορφή που έχουν σήμερα, είτε με επεκτάσεις.  
Τα πρώτα chip της ARM αρχιτεκτονικής ARMv8 θα ανακοινωθούν μέσα στο 2012 ωστόσο δεν πρόκειται να δούμε πρωτότυπα και "A" chips πριν το 2014. Να θυμίσουμε, ότι η Intel, κατέχει τα δικαιώματα της αρχιτεκτονικής ARM, και μάλιστα κατασκεύασε chips με βάση την αρχιτεκτονική ARMv5 - πριν πουλήσει το συγκεκριμένο τμήμα της στην Marvell - με την επωνυμία XScale. Η γνωστή μας Nvidia, επίσης κατέχει τα δικαιώματα της αρχιτεκτονικής της ARM αφού κατασκευάζει τα SoC (System-On-Chip) τύπου Tegra για smartphones, tablets και άλλες φορητές συσκευές.

Via:ghz.gr