Subscribe:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η AMD εγκαταλείπει τον ανταγωνισμό με την Intel!

Εκ' μέρους της AMD μίλησε o κος. Mike Silverman λέγοντας πρόσφατα τα εξής: "Είμαστε σε σημείο καμπής. Φαίνεται πως όλοι θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την παλιά νοοτροπία "AMD εναντίον Intel" γιατί δεν θα πρόκειται για κάτι τέτοιο πια".
Οπότε και φαίνεται πως το "λάθος" με τους Bulldozer, μάλλον θα στοιχίσει στην εταιρεία περισσότερο από όσο περιμέναμε αφού έκανε αρκετά βήματα προς τα πίσω. Τι πήγε στραβά με τους επεξεργαστές Bulldozer είναι κάτι που φαίνεται από τα benchmarks, αλλά έχουν πάει τόσο άσχημα τα πράγματα ώστε η AMD να δείχνει έτοιμη να τα παρατήσει; Αν σκεφτούμε ότι ακόμα και τα 1.25 δισεκατομμύρια δολάρια της αποζημίωσης της Intel προς την AMD - για μονοπωλιακές τακτικές - δεν στάθηκαν αρκετά για να παρουσιάσει η εταιρεία ένα πραγματικά ανταγωνιστικό προϊόν, τότε τα πράγματα ίσως και να είναι τόσο μαύρα όσο παρουσιάζονται.
Τελευταία, η AMD δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο να εισέλθει στην αγορά των χαμηλής κατανάλωσης φορητών συσκευών και στην αγορά των smartphones αλλά πως σκοπεύει να επιτύγχει εκεί που αποδεδειγμένα απέτυχε η Intel; Ίσως αυτή η αισιοδοξία να πηγάζει από τους μηχανικούς της ATI και τις δυνατότητες των επεξεργαστών γραφικών που κατασκευάζουν και αυτό αποδεικνύει ότι η εξαφορά της ATI το 2006 που κόντεψε σχεδόν να καταστρέψει την AMD, θα είναι αυτή που τελικά θα την σώσει από τα χειρότερα.
Αν η εταιρεία από την άλλη στοχεύει στο να γίνει μία εταιρεία επεξεργαστών γραφικών και μόνο τότε θα καταλήξει μάλλον πολύ πιο μικρή από ότι είναι τώρα, αφήνοντας ολόκληρη την αγορά x86 στην Intel, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα μίας τέτοιας κίνησης για την αγορά και τους καταναλωτές, αφού θα σημαίνει την απαρχή ενός μονοπωλίου. Φαίνεται πως το κακό management είναι που έφτασε την AMD έως το χείλος του γκρεμού. Δηλαδή μπορεί να μην γνώριζαν την απόδοση των Bulldozer εδώ και καιρό; Αλλά δεν έχει σημασία ακόμα και αν έπαιρναν την απόφαση να ξαναγυρίσουν στον πίνακα σχεδιασμού απορρίπτoντας τους Bulldozer. Δεν έχει σημασία ακόμα και αν βελτιστοποιούσαν το αρχιτεκτονικό σχέδιο των Phenom II για να τους μετατρέψουν σε Phenom III. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έπρεπε να φέρουν στην αγορά ένα ανταγωνιστικό προϊόν, τόσο σε απόδοση όσο και σε κόστος. Μόνο αυτό μετράει τελικά.
Η ανακοίνωση της AMD ότι παύει να ανταγωνίζεται την Intel σε υψηλό επίπεδο είναι άσχημα νέα για όλους και το μονοπώλιο θα έχει τις επιπτώσεις του στην αγορά, αφού η Intel θα έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει, παρουσιάζοντας επεξεργαστές που μπορεί να μην προσφέρουν πολλά πράγματα περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, προσφέρωντας τα με αντίστοιχο ή υψηλότερο αντίτιμο που μπορεί να μην δικαιολογείται. Βεβαίως και πρέπει να έχουμε καλή πίστη, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στις εποχές που ζούμε και η έλλειψη ανταγωνισμού πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα. Αυτό που βλέπουμε είναι μία προσπάθεια των εταιρειών να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη ισχύ σε μικρότερα μεγέθη υπολογιστών, σε υπερφορητούς υπολογιστές, σε tablets ή smartphones; Λέτε η αγορά των desktop υπολογιστών να μικρύνει τόσο ώστε να αποτελέσει μία αγορά για λίγους; Είναι πολύ πιθανό. Και τι θα συμβεί τότε σε εταιρείες σαν την AMD ή την Nvidia όταν δεν θα μπορούν να πωλούν υψηλών επιδόσεων κάρτες γραφικών σε επαρκείς ποσότητες για να είναι κερδοφόρες; Δεν αντέχετε την σκέψη, έτσι δεν είναι;
Σε μία διευκρινιστική ανακοίνωση της, η AMD γνωστοποίησε τις προθέσεις της για το μέλλον ενώ αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία για την μελλοντική στρατηγική της. Η AMD παραμένει πιστή στην αγορά x86 και στην δέσμευση της, αλλά αποφασίστηκε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη chip χαμηλής κατανάλωσης (low power), στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) και στο σύννεφο (cloud). Πως σας ακούγεται λοιπόν αυτό; " Η AMD κατέχει ηγετική θέση στο σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών x86, και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αγορά x86. Η στρατηγική μας είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη μας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον σχεδιασμό ώστε να παραδώσουμε μία γκάμα προϊόντων που εναρμονίζονται με τις ευρύτερες αλλαγές της βιομηχανίας, προς τις χαμηλής ισχύος συσκευές, στις αναδυόμενες αγορές και στο σύννεφο". Οπότε πως σας ακούγεται αυτό;
Δεν έχει το ίδιο νόημα με το: "εγκαταλείπουμε την αγορά των high-end x86 CPUs εγκαταλείποντας παράλληλα τον ανταγωνισμό με την Intel αλλά σκεφτόμαστε να επιτεθούμε στην low-voltage αγορά που κυριαρχεί η ARM, η Nvidia, η TI και η Intel μαζί;" Όμως είναι αυτή η στρατηγική η σωστή; Η Intel έχει προσπαθήσει να εδραιωθεί σε αυτή την αγορά και δεν τα έχει καταφέρει έως σήμερα.

Via:www.thegreekz.com