Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Πως σας φαίνεται η ταχύτητα μετάδοσης 100 Gb/s μέσω WiFi;


Ένα από τα μειονεκτήματα των δικτύων WiFi είναι τα όρια στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, τα οποία δεν πλησιάζουν τις ταχύτητες που μπορούν να επιτευχθούν αν κάποιος επιλέξει να χρησιμοποιήσει ενσύρματη επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών. Μπορεί ο τίτλος του άρθρου να μας εκπλήσσει, όμως δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Όχι τουλάχιστον πια. Ο λόγος είναι πως ερευνητές από την Ιαπωνία κατάφεραν, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνολογία για να μεταφέρουν δεδομένα μέσω WiFi με ταχύτητα 3 Gb/s. Θεωρητικά, με το Terahertz WiFi, όπως ονομάζεται η τεχνολογία αυτή, μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτητες που αγγίζουν τα 100 Gb/s.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μπάντα “T-ray”, μία περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Η μπάντα αυτή βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που ανήκουν τα μικροκύμματα και η απώτερη υπέρυθρη ακτινοβολία. Παρά το όνομα της, η μπάντα αφορά συχνότητεςαπό τα 300 gigahertz μέχρι τα 3 terrahertz και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν συμφέρουσα η χρήση αυτής της τεχνολογίας για διάφορους λόγους.
Το Terahertz WiFi θα λειτουργεί μάλλον σε αποστάσεις μέχρι 10 m, όμως θεωρητικά μπορεί να επιτρέπει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 100 Gb/s, σχεδόν 15 φορές περισσότερο από το θεωρητικά μέγιστο όριο του προτύπου που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, δηλαδή του 802.11ac WiFi.
Via:away.gr