Subscribe:

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργία κοινού εργαστηρίου από Intel και Nokia


Η Intel Corporation, η Nokia και το Πανεπιστήμιο του Oulu προχώρησαν στα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας που ίδρυσαν από κοινού η Intel και η Nokia. Αποτελεί το πιο πρόσφατο μέλος των Intel Labs Europe, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας της Intel και σε αυτό θα απασχολούνται 25 επαγγελματίες ερευνητές.
Αρχικά οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν σε νέους τρόπους χρήσης των κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις όλο και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες των συσκευών. Η δημιουργία νέων interfaces μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, πιο φυσική εμπειρία χρήσης (intuitive user experience), κατά τον ίδιο τρόπο που οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές αξιοποιούν την τεχνολογία 3D γραφικών, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να βυθίζονται στον φανταστικό κόσμο των games.
Το νέο εργαστήριο είναι ευθυγραμμισμένο και με τις δραστηριότητες γύρω από την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα MeeGo, την οποία παρουσίασαν πρόσφατα η Intel και η Nokia. Η πλατφόρμα αυτή παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την ανάπτυξη μιας νέας, τρισδιάστατης εμπειρίας στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου θα ακολουθεί επίσης τις αρχές του ανοικτού κώδικα (open source).
Επίσης, η έρευνα πάνω στις τεχνολογίες που επιτρέπουν την εμφάνιση ενός τρισδιάστατου ολογράμματος του προσώπου με το οποίο συνομιλούμε, δυνατότητα που μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί άλλη μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση οι καταναλωτές θα αποκομίζουν μια εντελώς νέα εμπειρία από τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.
Το εργαστήριο θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαδικτυακής Τεχνολογίας (Center for Internet Excellence) του Πανεπιστημίου του Oulu, ενώ θα υπάρχει στενή συνεργασία και με τα εργαστήρια Oulu Urban Living Labs, τα οποία παρέχουν ένα μοναδικό περιβάλλον για έρευνα επάνω στην τεχνολογία αισθητήρων, καθώς και για πιλοτικές εφαρμογές διαφόρων καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Το κοινό Κέντρο Καινοτομίας της Intel και της Nokia ακολουθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, παρόμοιο με αυτό που ακολουθείται από τα Intel Labs Barcelona και την Πολυτεχνική Σχολή της Καταλωνίας στην Ισπανία, από το Intel Visual Computing Institute και το Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ στη Γερμανία, ή από τα Intel Labs Berkeley και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ)