H Apple δημοσίευσε σήμερα ένα εκτενές Q&A απαντώντας στο πρόσφατο θέμα με την καταγραφή των δεδομένων τοποθεσίας σε τοπικό αρχείο σε iPhone και iPad. Ας δούμε τι έχει να πει η εταιρεία:
1. Γιατί η Apple καταγράφει την τοποθεσία του iPhone;
Η Apple δεν καταγράφει την τοποθεσία του iPhone σας. Δεν το έκανε ποτέ και ούτε σκοπεύει.
2. Γιατί, λοιπόν, είναι όλοι προβληματισμένοι με αυτό;
Η παροχή ακριβών και γρήγορων πληροφοριών τοποθεσίας με την ταυτόχρονη διατήρηση της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων του χρήστη προκαλεί αρκετά πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα που είναι δύσκολο να εξηγηθούν απλά. Οι χρήστες είναι προβληματισμένοι μερικώς επειδή οι δημιουργοί αυτής της νέας τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένης και της Apple) δεν έχουν επιμορφώσει κατάλληλα το κοινό.
3. Γιατί το iPhone καταγράφει την τοποθεσία μου;
Το iPhone δεν καταγράφει την τοποθεσία σας. Αυτό που κάνει είναι η διατήρηση μιας βάσης δεδομένων με Wi-Fi hotspots και κεραίες τηλεφωνίας γύρω από την τοποθεσία σας. Αυτά μπορεί να βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από το iPhone αλλά χρησιμεύουν στην γρήγορη εξακρίβωση της τοποθεσίας σας όταν απαιτηθεί αφού η χρησιμοποίηση μόνο του εντοπισμού μέσω GPS δορυφόρου είναι αρκετά χρονοβόρα. Το iPhone μπορεί να μειώσει τον χρόνο υπολογισμού σε μερικά δευτερόλεπτα με την χρησιμοποίηση δεδομένων από κοντινά Wi-Fi hotspots και κεραίες κινητής τηλεφωνίας για τον τριγωνισμό της τοποθεσίας σας. Αυτοί οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή στο iPhone χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων από Wi-Fi hotspots και κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχει αποσταλεί ανώνυμα και κρυπτογραφημένα από εκατομμύρια iPhone στην Apple.
4. Η βάση δεδομένων αποθηκευέται στο iPhone;
Ολόκληρη η βάση δεδομένων είναι πολύ μεγάλη για να αποθηκευτεί στο iPhone, οπότε μόνο ένα μικρό μέρος (cache) αποθηκεύεται σε κάθε συσκευή. Το αρχείο προστατεύεται αλλά δεν είναι κρυπτογραφημένο και αποθηκεύεται στο iTunes κάθε φορά που γίνεται backup, με το backup να είναι κρυπτογραφημένο ή όχι ανάλογα με τις ρυθμίσεις του χρήστη. Τα δεδομένα τοποθεσίας που βρήκαν οι αναλυτές στο iPhone δεν είναι οι τοποθεσίες του iPhone αλλά οι τοποθεσίες των Wi-Fi hotspots και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας γύρω από την τοποθεσία του iPhone, που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική τοποθεσία του iPhone. Σκοπεύουμε να σταματήσουμε να αποθηκεύουμε αυτό το cache σε μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού (δείτε παρακάτω)
5. Μπορεί η Apple να με εντοπίσει χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των Wi-Fi hotspots και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας;
Όχι. Τα δεδομένα στέλνονται στην Apple ανώνυμα και κρυπτογραφημένα. Η Apple δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή των δεδομένων.
6. Κάποιοι αναγνώρισαν δεδομένα τοποθεσίας ενός χρόνου στο iPhone. Γιατί το iPhone χρειάζεται τόσο πολλά δεδομένα για να βοηθήσει στον υπολογισμό της τοποθεσίας μου;
Αυτά τα δεδομένα δεν είναι η τοποθεσία του iPhone – είναι ένα υποσύνολο (cache) των κοντινών Wi-Fi hotspots  και κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αποθηκεύονται στο iPhone από την Apple για τη γρήγορη εύρεση της τοποθεσίας του χρήστη. Ο λόγος που το iPhone διατηρεί μια τόσο μεγάλη βάση είναι ένα σφάλμα που ανακαλύψαμε και σκοπεύουμε να διορθώσουμε σε μελλοντική αναβάθμιση (δείτε παρακάτω). Δεν πιστεύουμε ότι το iPhone χρειάζεται να αποθηκεύει δεδομένα άνω των επτά ημερών.
7. Όταν κλείνω τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας γιατί το iPhone συνεχίζει να αναβαθμίζει αυτή τη βάση δεδομένων;
Κανονικά δεν θα έπρεπε. Είναι ένα σφάλμα και σκοπεύουμε να το διορθώσουμε (δείτε παρακάτω)
8. Τι άλλα στοιχεία τοποθεσίας συλλέγει το iPhone εκτός από Wi-Fi hotspots και κεραίες κινητής τηλεφωνίας;
Η Apple συλλέγει ανώνυμα δεδομένα από την κίνηση στους δρόμους για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με σκοπό τη μελλοντική βοήθεια στην παροχή υπηρεσιών για την κίνηση.
9. Μοιράζεται η Apple αυτά τα δεδομένα με τρίτους;
Παρέχουμε ανώνυμα crash logs από χρήστες που έχουν συμφωνήσει να μοιράζονται αυτά τα δεδομένα μέσα από τις εφαρμογές. Το πρόγραμμα iAds μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων. Η τοποθεσία, όμως, δεν μοιράζεται με τρίτους εκτός και αν ο χρήστης συμφωνήσει ρητά.
10. Πιστεύει η Apple ότι τα προσωπικά δεδομένα και η ασφάλεια είναι σημαντικά;
Ναι το πιστεύουμε. Για παράδειγμα το iPhone ήταν το πρώτο που ζητούσε από τους χρήστες να δώσουν ρητά την άδειά τους κάθε φορά που μια εφαρμογή ζητούσε να τους εντοπίσει. Η Apple θα συνεχίζει να ηγείται της προσπάθειας διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας.
Software Update
Κάποια στιγμή στις επόμενες βδομάδες η Apple θα κυκλοφορήσει μια δωρεάν αναβάθμιση στο iOS που θα:
  • μειώνει το μέγεθος του αρχείου που αποθηκεύει το iPhone για Wi-Fi hotspots και κεραίες κινητής τηλεφωνίας
  • σταματά να κάνει backup αυτό το αρχείο
  • διαγράφει εντελώς αυτό το αρχείο όταν οι Υπηρεσίες Τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες
  • κρυπτογραφεί αυτό το αρχείο σε επόμενη σημαντική αναβάθμιση του iOS.
Via:iphonehellas.gr