Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα τα iPhone και iPad 3G καταγράφουν την τοποθεσία του χρήστη σε κρυφό αρχείο στη συσκευή από την κυκλοφορία της έκδοσης iOS 4. Eρευνητές βρήκαν ότι η καταγραφή αυτή είναι εκούσια και γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναγεγραμμένη την ημερομηνία και το αρχείο αυτό διατηρείται στα backup του iTunes ακόμα και σε μεταφορά σε άλλη συσκευή.
Η καταγραφή αυτή εγείρει ζητήματα ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων αφού το αρχείο στο οποίο καταγράφονται αυτά τα στοιχεία δεν είναι κρυπτογραφημένο και δεν προστατεύεται με κανέναν τρόπο ενώ μπορεί να βρεθεί και στο αρχείο backup στον υπολογιστή του χρήστη. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να δει σε ποιές τοποθεσίες βρισκόσασταν και πότε από την τελευταία φορά που κάνατε restore στη συσκευή σας.
Τι πληροφορίες καταγράφονται;
Το αρχείο ονομάζεται “consolidated.db” και περιέχει συντεταγμένες τοποθεσίας μαζί με την αντίστοιχη ώρα. Οι συντεταγμένες δεν είναι πάντα ακριβείς αλλά προσφέρουν μια πολύ καλή προσέγγιση. Τα δεδομένα φαίνεται να αρχίζουν να καταγράφονται από τότε που κυκλοφόρησε η iOS 4, οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολλά δεδομένα. Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς γίνεται η καταγραφή αυτή αλλά μάλλον πραγματοποιείται από τριγωνισμό των κεραιών.
Ποιός έχει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία;
Πέρα από μια προφανή ανησυχία παραβίασης προσωπικών δεδομένων στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος τρίτος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα για να τα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο, εξαρχής παραμένει το ερώτημα γιατί καταγράφονται αυτά τα στοιχεία στη συσκευή.
Ποιές είναι οι επιπτώσεις αυτών των δεδομένων τοποθεσίας;
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πάντα είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα αλλά για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος απαιτείται δικαστική εντολή. Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση που τα δεδομένα τοποθεσίας είναι σε κοινή θέα δημιουργείται ένα θέμα ασφαλείας.
Πώς μπορώ να δω αυτά τα αρχεία;
Μπορείτε να κατεβάσετε αυτή την εφαρμογή [Mac] και θα σας εμφανίσει έναν χάρτη με τα δεδομένα.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μέχρι να απαντήσει επίσημα η Apple και να πάρει θέση επί του ζητήματος το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε την επιλογή για κρυπτογράφηση του backup στο iTunes.

Via:iphonehellas.gr