Subscribe:

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Νέα τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για γρηγορότερα downloads



Γραφίνη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο California-Berkeley κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν νέο οπτικό διαμορφωτή, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ταχύτερα downloads στο μέλλον. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ταχύτητα της οπτικής επικοινωνίας θα μπορούσε ναδεκαπλασιαστεί.


Οι επιστήμονες κατασκεύασαν έναν διαμορφωτή (modulator) απόγραφίνη με πάχος μόλις ένα άτομο άνθρακα. Ο διαμορφωτής αυτός μπορεί να αλλάζει κατάσταση από on σε off με συχνότητα 1GHz, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι scalable στα 500GHz. Επιπλέον, ο διαμορφωτής από γραφίνη είναι πάρα πολύ μικρός σε μέγεθος, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά δεδομένων.


Η γραφίνη επελέγη ως υλικό για τον οπτικό διαμορφωτή, χάρη στην ιδιότητά της να γίνεται διαφανής όταν δέχεται ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το κατάλληλο βολτάζ που "κλείνει" τη γραφίνη και άρα δεν επιτρέπει την κυκλοφορία φωτονίων (θέση off). Έτσι, έχοντας τη δυνατότητα να ορίσουν το on και το off, οι επιστήμονες κατασκεύσαν έναν λειτουργικό διαμορφωτή.


Είναι, βέβαια, άγνωστο το πότε (και αν) θα δούμε την τεχνολογία αυτή στις οπτικές επικοινωνίες της καθημερινότητας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει, οι υπολογισμοί λένε ότι ένας downloader θα μπορεί να κατεβάζει μια ταινία HD σε ελάχιστα δευτερόλεπτα


Via:e-pcmag.gr