Subscribe:

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Stuxnet, ο ιός που όλοι φοβούνται μπορεί να γίνει δικός σου


Stuxnet, ο ιός που όλοι φοβούνται μπορεί να γίνει δικός σου
Αν δεν γνωρίζεται τον ιό Stuxnet, καλύτερα. Κοιμάστε πιο ήσυχοι τα βράδια χωρίς να ανησυχείτε αν τα πυρηνικά του Ιράν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή κάποιος αγωγός πετρελαίου ξαφνικά αποφάσισε να διακόψει την παροχή μαύρου χρυσού. Σύντομα αναδρομή στο παρελθόν και ένα χρόνο πριν, όταν ανακαλύφθηκε η ύπαρξη του ιού Stuxnet, ενός προγράμματος τόσο περίπλοκου και εξελιγμένου όσο οτιδήποτε άλλο.
Ο ιός Stuxnet είχε σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα στο Ιράν και συγκεκριμένα στα εργοστάσια που ασχολούνταν με την κατασκευή πυρηνικών ή μέρος της διαδικασίας αυτής. Η επιχείρηση πέτυχε, το Ιράν αντιμετώπισε και συνεχίζει να έχει πρόβλημα αλλά το κακό δεν σταματάει εκεί. Ο Stuxnet είναι τόσο εξελιγμένος που κανείς δεν ξέρει πότε και από ποιους δημιουργήθηκε. Υπάρχουν εικασίες για ανάμειξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ αλλά αυτό λίγο απασχολεί.
Πρόσφατα ο κώδικας του Stuxnet έγινε γνωστός στο internet. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με αρκετή όρεξη, γνώση και χρόνο μπορεί όχι μόνο να διαβάσει και να κατανοήσει την λειτουργία του Stuxnet αλλά να παράγει την δική του έκδοση ώστε να εκμεταλλευτεί zero day exploits άγνωστα σε όλους εκτός από αυτόν που σχεδιάζει την επίθεση. Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφει την πορεία του Stuxnet από την στιγμή που εμφανίστηκε μέχρι το σήμερα και τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο ιός στο μέλλον.




Via:pestaola.gr