Subscribe:

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Apple διαθέτει το Apple Lossless Audio Codec ως ανοιχτό λογισμικό

H Αpple κατέστησε ανοιχτό το Apple Lossless Audio Codec (ή ALAC), δηλαδή το δικό της format ήχου, επιτρέποντας σε τρίτους να διαβάσουν και να αλλάξουν τον πηγαίο κώδικα. Η σχετική άδεια από την Apache δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τo ALAC εμφανίστηκε για πρώτη φορά μαζί το Mac OS X Core Audio framework το 2004, οπότε και ήρθε το iTunes 4.5. Tα αρχεία του format της Apple είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε μέγεθος συγκρινόμενα με τα mp3, aac και wma τα οποία όμως από την πλευρά τους εμφανίζουν λιγότερη αξιοπιστία. Υπενθυμίζεται πως το αντίπαλο format με την ονομασία Free Lossless Audio Codec (FLAC), το οποίο είναι από την αρχή ανοιχτό και ελεύθερο, δεν υποστηρίζεται από τις κινητές συσκευές της Apple.

"Ένα αποσυμπιεσμένο αρχείο ALAC είναι bit προς bit πανομοιότυπο με το αρχικό ασυμπίεστο αρχείο ήχου", τονίζει στην ανακοίνωση της Apple.


H άδεια Apache 2.0 καλύπτει το λογισμικό συμπίεσης και αποσυμπίεσης ALΑC (γνωστό και ως alacconvert) με το οποίο είναι δυνατή η μετατροπή αρχείων Core Audio Format (CAF) σε WAVE και αντίστροφα

Via:www.adslgr.com