Subscribe:

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Apple iBooks Store: κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό


Apple iBook Store: κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό
Η Apple και το Apple iBooks μαζί και πέντε μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο ανάμιξής  τους σε παράνομες υπόγειες συμφωνίες και πρόκληση αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά του βιβλίου.
Την αρχή έκανε το βρετανικό γραφείο Δίκαιου Εμπορίου (UK Office of fair Trading), το οποίο διεξήγαγε σχετική έρευνα στην Αγγλική αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου. Η Κομισιόν βασίστηκε στην έρευνα αυτή και την επέκτεινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τοποθετώντας στο επίκεντρο πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους και συγκεκριμένα τις Hachette Livre, Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster και Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. Παράλληλα εξετάζει και την ανάμιξη της Apple με το δικό της iBooks Store, μέσω του οποίου διοχετεύει χιλιάδες τίτλους για τις iOS συσκευές της και κυρίως για το iPad, το οποίο πολύς κόσμος έχει επιλέξει για πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανάγνωσης.
Οι έρευνες περιέλαβαν και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των παραπάνω εταιρειών, στην προσπάθεια να διαπιστωθεί αν έχουν συναφθεί μυστικές συμφωνίες για τον έλεγχο της αγοράς, το φιξάρισμα των τιμών, τη ρύθμιση της διακίνησης των βιβλίων και την αποτροπή άλλων ανταγωνιστών από τα κανάλια διάθεσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τις πρακτικές που ακολουθούν μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, πάνω στη αγορά των e-books. Ανάλογα νομικά προβλήματα έχουν προκληθεί και στη Google, τα περισσότερα από τα οποία έχουν να κάνουν με τη γνωστή της φιλόδοξη προσπάθεια Google Books, για το οποίο έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο βιβλία. Αυτό το project έχει προσκρούσει στις αντιδράσεις πάρα πολλών εκδοτών και συγγραφέων βάσει των διατάξεων περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Via:pestaola.gr