Subscribe:

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σήμερα είναι η μέρα που περνάμε στην εποχή του IPv6


Μπορεί η 6η Ιουνίου να μοιάζει σε όλους μια συνηθισμένη Τετάρτη, όμως μερικά από τα μεγάλα ονόματα του Internet αποφάσισαν πως αύριο είναι η μέρα που θα γυρίσουν τον διακόπτη στο IPv6. Η πρώτη δοκιμή έγινε την ίδια μέρα το 2011, όταν για ένα 24ωρο αποφασίστηκε κάποιες ιστοσελίδες να ενεργοποιήσουν την υποστήριξη του IPv6 παράλληλα με εκείνη του IPv4.
Για να συνδεθεί ο υπολογιστής σας στο away.gr πρέπει να γνωρίζει ποια διεύθυνση IP αντιστοιχεί στο URL της ιστοσελίδας. Στην περίπτωση μας, βλέπει πως το away.gr αντιστοιχεί στο 70.32.114.90 και στη συνέχεια φόρτωνε τη σελίδα. Αυτό είναι το IPv4 και είναι αυτό που χρησιμοποιούσαν οι υπολογιστές μέχρι σήμερα για να αντιστοιχούν τις λέξεις, που εύκολα θυμόμαστε, σε αριθμούς. Το IPv4 προσφέρει μέχρι και 2^32 διαφορετικές διευθύνσεις IP, δηλαδή μόλις 4.294.967.296 για να είμαστε ακριβείς. Το πρόβλημα είναι πως η ανθρωπότητα έχει σχεδόν εξαντλήσει τις διαθέσιμες IPs, οπότε έπρεπε να βρούμε κάποια λύση.
Χρησιμοποιήσαμε διάφορες τεχνολογίες, όπως το NAT, όμως θέλαμε κάτι καλύτερο, μια πιο μόνιμη λύση. Αυτή είναι το IPv6, μια τεχνολογία που εμφανίστηκε το 1999 όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν έπρεπε να την χρησιμοποιήσει. Η IPv6 προσφέρει μέχρι και 2^128 διαφορετικές διευθύνσεις IP, δηλαδή340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456(!). Ζαλιστήκατε; Αυτή η έκδοση του πρωτοκόλλου του Internet θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα, λύνοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το IPv4. Παρακάτω βλέπουμε μια σύγκριση των δύο.
Το μόνο αρνητικό της μετάβασης είναι το κόστος της, αφού απαιτείται αρκετή δουλειά για να αλλάξουμε όλο το Internet έτσι ώστε να χρησιμοποιεί IPv6. Από αύριο, Τετάρτη, όποιος υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιεί IPv6 όταν συνδέεται σε κάποια σελίδα του Internet, θα μπορεί να φορτώσει εκείνες που χρησιμοποιούν τη νέα έκδοση του πρωτοκόλλου. Υπολογίζεται πως το ποσοστό της κίνησης που κάνει χρήση IPv6 να είναι αρκετά χαμηλό στην αρχή, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς όλο και περισσότερες ιστοσελίδες και ISPs κάνουν τη μετάβαση και όλο και περισσότεροι χρήστες αποκτούν νέους υπολογιστές, smartphones και tablets.
Η αρχή γίνεται από πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και κολοσσοί του Internet όπως το Facebook, η Google, η Microsoft και η Yahoo, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν την υποστήριξη του IPv6 για τις κεντρικές τους σελίδες. Ήδη αρκετοί μπορούσαν να συνδεθούν σε κάποιες από αυτές, αλλά έπρεπε να αλλάξουν για παράδειγμα το URL σε ipv6.google.com.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αν ο υπολογιστής σας μπορεί να υποστηρίξει IPv6, κάντε κάποιο από τα online tests, όπως αυτό που βρίσκεται στο ipv6test.google.com. Ακόμα κι αν δεν το περάσετε, μην ανησυχείτε αφού οι παραπάνω ιστοσελίδες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και το IPv4 και το IPv6.

Via:away.gr