Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Νέο malware για Windows, Mac και Linux


Ένα νέο malware, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει το λειτουργικό σύστημα που τρέχει κάθε υπολογιστής και αναλόγως να προσαρμόζει την επίθεσή του, ανακάλυψαν ειδικοί ασφαλείας της F-Secure, σε ένα Κολομβιανό site.

Οι αναλυτές ανακάλυψαν πως το αρχείο Java Archive (JAR) του μηχανισμού που έχουν στήσει οι απατεώνες στο site, ελέγχει εάν ο υπολογιστής τρέχει Windows, Mac ή Linux και κατόπιν κατεβάζει την κατάλληλη έκδοση στο σύστημα του θύματος. Ανεξαρτήτως λειτουργικού, η συμπεριφορά του malware είναι ίδια.

Ως προς τα Mac, το malware δεν τρέχει στα συστήματα με Intel επεξεργαστές, εκτός κι αν έχουν εγκατεστημένο το Rosetta στο Mac OS X.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα crossplatform malware, αλλά το καλό με το συγκεκριμένο, είναι πως εντοπίζεται εύκολα.

Η νέα αυτή ανακάλυψη, αποτελεί ακόμη ένα κρούσμα για την Apple, που τους τελευταίους μήνες δέχεται έντονη κριτική, αλλά και σποραδικά πυρά με αυξανόμενη συχνότητα από κακόβουλα προγράμματα, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί ο μύθος των "αμόλυντων" λειτουργικών της, που συντηρούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Via:e-pcmag.gr