Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Αναλύοντας την εξαγορά του Skype από τη Microsoft


Microsoft Skype
Η ανακοίνωση της Microsoft ότι προχωρά στην εξαγορά του Skypeέναντι 8,5 δισ. δολαρίων είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις του 2011. Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει η κίνηση αυτή και ποιο είναι το παρασκήνιο που προηγήθηκε;

Είναι γεγονός ότι το Skype προσφέρει μια τεχνολογία που έλειπε από τις υπηρεσίες της Microsoft: τηντηλεφωνία μέσω Internet. Είναι αυτονόητο ότι θα δούμε σύντομα την πλατφόρμα του Skype να ενσωματώνεται σε προϊόντα της Microsoft, όπως το Xbox. Όσο για την κινητή τηλεφωνία, τα πράγματα είναι σχετικά νεφελώδη αυτή τη στιγμή, ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο μέλλον.

Προφανώς, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δε θέλουν ούτε να ακούν για υπηρεσίες VoIP(Voice over IP) στα κινητά τηλέφωνα κι αυτό γιατί οι συνομιλίες μέσω Internet αφαιρούν έσοδα από τους providers. Αργά ή γρήγορα, όμως, οι υπηρεσίες VoIP θα ενταχθούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη της υπηρεσίαςGoogle Voice στα κινητά της Sprint.

Φυσικά, πέρα από τους ιδιώτες, η Microsoft σκέφτεται και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Skype θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα κάνει πιο εύκολη την εταιρική επικοινωνία.

Όσο για το παρασκήνιο που οδήγησε στην εξαγορά, εδώ υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο λέει ότι οι βασικοί συνδιεκδικητές του Skype (Google και Facebook) είτε έκαναν πίσω τελικά για οικονομικούς λόγους, είτε άργησαν να καταθέσουν προσφορά με αποτέλεσμα να τους "πιάσει στον ύπνο" η Microsoft. Το δεύτερο σενάριο είναι και το πιο ενδιαφέρον. Κάποιοι λένε ότι η Google και το Facebook ουδέποτε ασχολήθηκαν με το Skype και το φερόμενο ενδιαφέρον τους ήταν απλά ένα κόλπο για να εκτοξευτεί το αντίτιμο της εξαγοράς. Με άλλα λόγια, δεν αποκείεται κάποιοι να έπαιξαν "χοντρό παιχνίδι" στην πλάτη της Microsoft. Το τι έγινε στην πραγματικότητα, φυσικά, μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Microsoft σχετικά με την εξαγορά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Μαΐου 2011

Η Microsoft Corp. και η Skype Global SA ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού την οριστικοποίηση συμφωνίας, η οποία ορίζει την εξαγορά της Skype, της κορυφαίας εταιρίας διαδικτυακής επικοινωνίας, από τη Microsoft, για το ποσό των 8,5 δις δολαρίων, τα οποία θα καταβληθούν στον επενδυτικό όμιλο του οποίου ηγείται η Silver Lake. Η συμφωνία έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και των δύο εταιριών.

Η εξαγορά θα ενισχύσει την επικοινωνία με video και ήχο σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας οφέλη σε καταναλωτές και επιχειρηματικούς χρήστες, καθώς και σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες. Η εν λόγω συνεργασία αφενός θα ενδυναμώσει την παρουσία της κορυφαίας εταιρίας Skype, καθώς και την ανάπτυξη της διαδικτυακής της πλατφόρμας, ενώ θα ενισχύσει τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει η Microsoft σε επίπεδο επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο.

Διαθέτοντας 170 εκατομμύρια συνδεδεμένους χρήστες και πάνω από 207 δισεκατομμύρια λεπτά συνδιαλέξεων με video και ήχο το 2010, η εταιρία Skype είναι πρωτοπόρος στην επικοινωνία, συνδέοντας μεταξύ τους φίλους, οικογένειες και συνεργάτες παγκοσμίως. Η Microsoft επενδύει σταθερά στην επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσα από διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Lync, Outlook, Messenger, Hotmail και Xbox Live.

Η Skype θα υποστηρίζει προϊόντα της Microsoft, όπως το Xbox και το Kinect, τα Windows Phone, καθώς και μια μεγάλη σειρά προϊόντων των Windows, ενώ η Microsoft θα συνδέει τους χρήστες της Skype με το Lync, το Outlook, το Xbox Live και άλλες κοινότητες. Η Microsoft θα συνεχίσει να επενδύει και να υποστηρίζει τους πελάτες της Skype που δεν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα προϊόντων της Microsoft.

«Το Skype αποτελεί μια υπηρεσία φαινόμενο που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Steve Ballmer, Διευθύνων Σύμβουλος τηςMicrosoft Corp«Μαζί θα δημιουργήσουμε το μέλλον της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου οι άνθρωποι να επικοινωνούν εύκολα με την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τους πελάτες τους και τους συνεργάτες τους, οπουδήποτε και εάν βρίσκονται ανά την υφήλιο».

Το Skype θα αποτελέσει ένα νέο τμήμα της Microsoft, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Skype, Tony Bates  θα αποκτήσει τον τίτλο του προέδρου του Microsoft Skype Division και θα αναφέρεται απευθείας στον Steve Ballmer.

«Η Microsoft και η Skype μοιράζονται το ίδιο όραμα να προσφέρουν καινοτόμο λογισμικό και προϊόντα στους πελάτες τους», δήλωσε ο Tony Bates«Μαζί, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε γρηγορότερα το στόχο της Skype να διευρύνει την παγκόσμια κοινότητα και να εισάγει καινούργιους τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας», τόνισε ο Bates.

«Ο Tony Bates, έχοντας αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες, θα ενδυναμώσει την ηγετική ομάδα της Microsoft. Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τους ταλαντούχους ανθρώπους της Skype να μεταφέρουν στη Microsoft τις ιδέες και την εμπειρία τους» είπε ο Ballmer.

Μιλώντας εκ μέρους του επενδυτικού ομίλου που πραγματοποίησε την εξαγορά, ο κ. EgonDurban, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Silver Lake, υπογράμμισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την πορεία της Skype κατά τη διάρκεια της δικής μας ιδιοκτησίας και είμαστε ευγνώμονες για την προσήλωση που έχει επιδείξει η ηγετική της ομάδα, καθώς και οι εργαζόμενοί της. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την μελλοντική πορεία της Skype με τη Microsoft, καθώς θα καταστεί μια από τις πιο δυναμικές και ολοκληρωμένες πλατφόρμες επικοινωνίας».

Με έτος ίδρυσης το 2003, η Skype εξαγοράστηκε το Σεπτέμβριο του 2005 από την eBay και στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2009, εξαγοράστηκε από έναν επενδυτικό όμιλο, με επικεφαλής τη Silver Lake. Υπό την ηγεσία της Silver Lake, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η Skype κατέγραψε εντυπωσιακή πρόοδο, αυξάνοντας τα λεπτά τηλεφωνικών κλήσεων μηνιαίως κατά 150%, αναπτύσσοντας νέες πηγές εσόδων και στρατηγικές συνεργασίες, αποκτώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το peer-to-peer δίκτυό της και συνθέτοντας μια εξαιρετική ομάδα ανώτατης διοίκησης.

Άλλα μέλη του επενδυτικού ομίλου που ηγείται η Silver Lake είναι οι ακόλουθες εταιρίες: eBay International AG, CPP Investment Board, Joltid Limited σε συνεργασία με την Europlay Capital Advisors και Andreessen Horowitz.

Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και λοιπούς συνήθεις όρους για την ολοκλήρωσή της. Τα εμπλεκόμενα μέρη ελπίζουν να λάβουν όλες τις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Via:e-pcmag.gr